Sven Gatz en anderen enthousiast over resultaat track25

Geplaatst door    |   13 mei 2016   |   Geen reacties

Het slotevent van track25, cross media regio Mechelen-Vilvoorde, zorgt voor een bruisende sfeer in De Kruitfabriek in Vilvoorde. Ondernemers, studenten, docenten en overheden blikten terug op een parcours van drie jaar, maar richtten hun blik evengoed op de toekomst. Vlaams minister Sven Gatz zag dat het goed was en dat dankzij een challenge enkele innovatieve ideeën ontstaan.

Spoorlijn 25 is al meer dan 150 jaar de motor en stimulans voor handel. Vandaag is track25 de plaats waar cross sectorale banden worden gesmeed, die innovatie en ondernemerschap in de sector aanwakkeren. Sinds de officiële lancering werden tal van netwerkactiviteiten en cross media talks georganiseerd. Na een verkennend onderzoek was er dit voorjaar tot slot de eerste track25 innovatiechallenge.

Minister Gatz positief

Vlaams minister van Media, Cultuur, Jeugd en Brussel, Sven Gatz, is voorstander van de drie invalshoeken van track25. “Het onderwijs- en bedrijfsleven zijn de belangrijkste as. De overheid heeft een contextuele rol door zaken mogelijk te maken en een kader scheppen.” Gatz hield ook een pleidooi om de lijn verder door te trekken. “De as Mechelen-Vilvoorde, en bij uitbreiding Brussel-Noord, kan gelden als Europese hub, als digital valley in de top drie van Europa.” Het gaat daarbij zowel over grote als freelance spelers in een evenwichtig ecosysteem. “Die spontane gisting zorgt voor een betere kwaliteit, je kan dat talent kweken in de juiste context.” Ook de minister heeft geen glazen bol en dus geen idee hoe de sector, die razendsnel verandert, er over vijf jaar zal uitzien. “We mogen onszelf op de borst kloppen, het gebeurt niet allemaal in Silicon Valley.”

OAST kaapt prijzen challenge

Tijdens het slotevent pitchen de deelnemers aan de challenge hun cross media idee.  Curator Pieter Daelman van Bedenk blikt tevreden terug: “Een innovatief idee hebben we tijdens een vijftal workshops samen getransformeerd naar een realistisch verhaal.” Een professionele jury zag het niveau van de pitches de verwachtingen overstijgen. “De bijzonder originele ideeën werden allemaal zeer sterk gepitcht”, besluit juryvoorzitter Johan Tuyaerts. Uiteindelijk ging OAST aan de haal met een jaar een flexdesk in het Oh! in Mechelen en een Voka Bryo traject. Zij stelden een platform voor waar ze bedrijven en social influencers met elkaar matchen. Ook de andere deelnemers Opion Bin en digitale vriend Max van Joni Van Swalm en Dries De Vis kregen een co-workingabonnement bij ondermeer Firma in Vilvoorde.

The story of track25

De cross media regio Mechelen – Vilvoorde heeft de voorbije drie jaar niet stilgestaan. Zo is er bij Thomas More de nieuwe opleiding Media & Entertainment Business. Opleidingsmanager Pascale Aerts: “Hiermee hebben we ingespeeld op een concrete nood binnen de sector.” Ook Steven De Hertogh van onderzoekscentrum Memori hecht veel belang aan ondernemerschap. “Met koffie & commerce zetten we een leerplatform voor starters op. We willen via getuigenissen handvaten aanreiken om te beginnen. Want je kan zo lang op een ei zitten, dat het rot wordt.”

Pieter Claeys van Happiness maakt recent kennis met track25. “We zijn zeker geïnteresseerd om aan track25 mee te werken, want ervaren vooral een gemis aan een onderling netwerk.” Ze kwamen zich als internationaal PR-bedrijf onlangs in Vilvoorde vestigen. “Het is goed ontsloten, dicht bij de luchthaven, wat voor een internationaal gericht bedrijf niet zonder belang is.” Hij gelooft niet dat je in Brussel moet zitten als internationaal bedrijf, refererend naar de keuze onlangs van Telenet om de officiële hoofdzetel te verhuizen. “Ik kom net terug van Silicon Valley en zo moeilijk is dat allemaal niet. Laat ons vooral stoppen met op te kijken naar het buitenland.”

De avond wordt afgesloten met een cross media netwerkdrink, waar de kruisbestuiving tussen de aanwezige studenten, docenten, overheden en cross media bedrijven uit de regio Mechelen-Vilvoorde helemaal tot zijn recht komt.

Het project track25 wil de regio Mechelen-Vilvoorde positioneren als cross media regio en ondernemerschap en innovatie in cross media aantrekken en versterken. Het is een samenwerking van de steden Mechelen en Vilvoorde samen met Ondernemershuis Oh!, Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant/Flanders Smart Hub en Thomas More, met de steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *